AI-project UCLL helpt OH Leuven te scoren op en naast het veld

Informaticastudenten analyseren wedstrijddata via AI-technologie

LEUVENHoe kan een voetbalclub data inzetten om de volgende topspeler te vinden? Dat is de centrale vraag in de samenwerking tussen OH Leuven en hogeschool UCLL. Een week lang zetten 120 studenten Toegepaste Informatica alles wat er in het stadion gebeurde om naar een virtueel speelveld.

Tomas Sisk ©
Tomas Sisk ©

Via artificiële intelligentie analyseerden zo’n 120 UCLL-studenten Toegepaste Informatica de voorbije week de wedstrijddata van de OHL-voetballers. “Data-geïnformeerde beslissingen zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse voetbal. Daarom is het belangrijk om te connecteren met de data-profielen van morgen. We hopen, als ‘club of the future’, de studenten dan ook te inspireren via dit innovatief en educatief data-project”, aldus Steven Probst, Head of Health, Performance & Analytics bij OHL.

UCLL-projectcoördinator Marc van Volsom licht de geslaagde samenwerking toe: “Artificiële intelligentie, en meer specifiek machine learning, laat toe om voorspellingen te doen en kan helpen bij spelerskeuze en -training. We hebben met de docenten en het team achter UCLL’s Research & Expertise alle matchdata en fysieke data van OHL in een datamodel geplaatst. De studenten onderzochten op welke parameters OHL het best kan inzetten en ontwikkelden ook een tool om die data zo efficiënt mogelijk toe te passen.”

Tactische tool
We hebben een eenvoudige tool in elkaar gestoken waar ook toekomstige data vlot in geïntegreerd kunnen worden. Zo blijft alles up-to-date, ook na de oplevering van dit project en bij toekomstige aanpassingen in matchdata. Die bruikbaarheid was voor ons wel belangrijk”, leggen UCLL-studenten Renzo Van Audenhoven, Lorenz Van Simaeys, Igor Moens en Kobe T’Joen uit. “Voor ons was het motiverend om de kans te krijgen om samen te werken met échte data van een grote speler zoals OHL, die onze analyses effectief echt zal gebruiken. Niet iedereen kan naar een voetbalmatch in de Jupiler Pro League kijken en zeggen dat hij met een hogeschoolproject misschien een effect had op de resultaten...”

Niels Bijloos is Junior Analyst Data & Analytics bij OHL én afgestudeerd aan de UCLL-opleiding Toegepaste Informatica. “Het lijkt misschien geen typische wisselwerking, computers en voetbal, maar ik zie elke dag hoe analyses sterk ingezet worden bij OHL. De studenten hebben zich echt gesmeten in dit project. Voor mij was het top om voor de eerste keer naar de hogeschool te komen als begeleider in plaats van student. Het werken met de data laat de studenten ook op een andere manier naar voetbal kijken.”

Teamwork op en naast het veld
Ook internationale studenten waren betrokken bij het project, met uitwisselingen van studenten uit Oostenrijk, Duitsland en Nederland. “Voetbal is teamwerk op én naast het veld, dat hebben we zeker gemerkt in deze projectweek”, glimlacht Laura Gregorc, masterstudente data science uit Hochschule Joanneum in Oostenrijk. “Ik denk dat er veel bereikt kan worden met zo’n project, zowel voor de voetbalclub als de studenten. Het was interessant om te leren hoe naast accuraatheid en snelheid ook clubwaarden een rol spelen in data-analyse, speelstijl, ethiek... We hebben zelf veel inzicht verworven in de voorwaarden waaraan spelers moeten voldoen om hun team te versterken in de internationale competitie.”

De analyses en inzichten die we uit dit project verwerven, zullen verschillende departementen zoals Football, Scouting & Recruitment en Health & Performance voeden om nog betere, datagerichte beslissingen te nemen”, aldus Ben Geukens, Head of Operations OHL Academy. “Het versterkt nog de holistische data-informed approach van de club. Bovendien zullen we enkele studenten de kans geven om dit project op een duurzame manier verder te zetten.”

Beelden: Tomas Sisk ©


Voor meer informatie:
• praktisch: Indra Bruynseels, communicatiepartner Management,
​ indra.bruynseels@ucll.be, 0499 33 94 94
• inhoudelijk: Marc Van Volsom, coördinator projectweek, ​
marc.vanvolsom@ucll.be, 0477 25 09 01


Over hogeschool UCLL
Hogeschool UCLL biedt 19 graduaten, 21 professionele bacheloropleidingen en meer dan 50 bachelor-na-bachelor opleidingen en postgraduaten aan op 8 campussen in Limburg en Vlaams-Brabant. Met meer dan 15.500 studenten en 1.750 medewerkers is UCLL één van de grootste instellingen voor hoger onderwijs in Vlaanderen. UCLL is actief in de interessegebieden lerarenopleiding, management, technologie, gezondheid en welzijn en combineert haar onderwijsopdracht met praktijkgericht onderzoek en dienstverlening. De hogeschool zet maximaal in op persoonlijke begeleiding van haar studenten. Haar brede onderwijsnetwerk garandeert een plek voor ieders talent en haar diploma’s staan sterk op de arbeidsmarkt.

Mensen en ideeën in beweging brengen door ruimte te geven aan innovatief denken en samenwerken, dat is de visie van de hogeschool, dat is Moving Minds. De naam UCLL toont de internationale ambitie: UCLL, voluit University Colleges Leuven-Limburg, wil solide opleidingen aanbieden, georiënteerd op kwaliteit en met de blik naar buiten gericht, op de Euregio en verder. UCLL behoort tot de Associatie KU Leuven. Meer info op www.ucll.be.

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Neem contact op met

0492 12 77 54

kirsten@rca.be